Funcions del Col·legi Oficial de Treball Social de les Illes Balears

En el seu àmbit d’actuació, correspon al Col·legi l’exercici de les següents funcions:

1. Ostentar, en el seu àmbit, la representació i defensa de la professió en els termes que estableixin les lleis per al compliment de les seves finalitats, davant les Administracions, Institucions, Tribunals, Entitats i particulars, incloent la legitimació per ser part en quants litigis afectin als interessos professionals, podent exercitar les accions legals que resultin procedents, amb la possibilitat d’exercir el dret de petició, de conformitat amb la Llei, així com impulsar totes les reformes legislatives que consideri convenients en defensa de la professió i dels col·legiats.

2. Quantes funcions redundin en benefici de la protecció dels interessos dels ciutadans, els consumidors i usuaris dels serveis dels seus col·legiats.

3. Desenvolupar aquelles que li encomanin les Administracions Públiques, col·laborant amb elles en la forma més àmplia possible, així com informar sobre projectes normatius que es refereixin a les condicions d’accés i exercici de la professió que siguin aplicable en el seu àmbit territorial.

4. Participar en els Consells i Organismes consultius de les Administracions Públiques del seu corresponent àmbit territorial, en matèria de competència de la professió, quan aquesta participació sigui preceptiva o ho requereixi l’Administració Pública corresponent.

5. Promoure la dignificació social i econòmica dels col·legiats, procurant la seva formació permanent i integral a través de cursos i d’altres activitats formatives.

6. Donar suport al professional col·legiat en les activitats que aquest emprengui per promoure l’acció associada d’individus, grups i comunitats afectats per una problemàtica social a fi d’aconseguir la seva participació activa per transformar la seva situació.

7. Facilitar als Tribunals amb jurisdicció en aquesta província, conforme a les lleis, la relació dels col·legiats que poguessin ser requerits per intervenir com a perits en assumptes judicials o designar-los per si mateix, segons com pertocarà.

8. Regular i ordenar l’activitat professional dels col·legiats en l’àmbit de les seves competències, vetllant per l’ètica i dignitat professional i pel degut respecte als drets dels particulars.

9. Exercir en l’ordre professional i col·legial la potestat disciplinària sobre els col·legiats en els termes previstos en la Llei i en els nostres estatuts.

10. Prendre les mesures necessàries per evitar i perseguir l’intrusisme professional, la competència deslleial i la il·legalitat en l’exercici de la professió, exercitant sobre aquest tema les accions legals pertinents, tot això de conformitat amb el que disposi la normativa vigent.

11. Organitzar activitats i serveis comuns de caràcter cultural, professional, formatiu, assistencial i de previsió o anàlegs, d’interès per als col·legiats, ja sigui directament, ja sigui per mitjà d’acords o convenis amb entitats i institucions, contribuint al seu sosteniment econòmic mitjançant els recursos necessaris.

12. Procurar l’harmonia i col·laboració entre els col·legiats de Balears i d’altres corporacions, adoptant les mesures necessàries per evitar la competència deslleial, d’acord amb la seva Llei reguladora.

13. Intervenir com a mediador i en procediments d’arbitratge en els assumptes que se suscitin entre els col·legiats, entre els col·legiats i els ciutadans, i entre aquests quan ho decideixin lliurement, tot això d’acord amb la normativa vigent en matèria de mediació i arbitratge.

14. Aprovar anualment els seus pressupostos, fixant les obligades aportacions econòmiques dels col·legiats.

15. Designar als seus representants en els òrgans corporatius estatals i andalusos en la forma prevista en els seus Estatuts.

16. Elaborar i aprovar el seu Estatut particular, així com les seves modificacions; redactar i aprovar els reglaments de règim interior i adoptar acords per al desenvolupament de les seves competències.

17. Portar un registre de tots els col·legiats, en el qual consti, almenys, testimoniatge del títol acadèmic oficial, la data d’alta en el Col·legi, el domicili professional, la signatura actualitzada i quantes circumstàncies afectin a la seva habilitació per a l’exercici professional, sense perjudici del que sobre aquest tema regula la Llei de Protecció de Dades.

18. Portar el Registre de Societats Professionals, conforme al que es disposa en la Llei 2/2007 de 15 de març de Societats Professionals.

19. Complir i fer complir als col·legiats les Lleis, l’Estatut particular del Col·legi i els reglaments de règim interior, així com els acords adoptats pels òrgans col·legials en les matèries de la seva competència.

20. Adoptar les mesures necessàries per garantir que els col·legiats compleixin amb l’obligació que tenen de subscriure un segur que cobreixi els riscos per responsabilitat civil en què poguessin incórrer com a conseqüència de l’exercici de la professió.

21. Exercir quantes funcions puguin redundar en benefici dels col·legiats i de la professió en general i qualssevol li encomanin les disposicions legals.

22. Vetllar perquè la conducta dels col·legiats en matèria de comunicacions comercials és ajustada al que es disposa en la Llei.

23. Elaborar un codi deontològic de la professió en l’àmbit de les seves competències, de conformitat amb les lleis vigents.

24. Atendre les sol·licituds d’informació sobre els seus col·legiats i sobre les sancions fermes a ells imposades, així com les peticions d’inspecció o recerca que els formuli qualsevol autoritat competent d’un Estat membre de la Unió Europea en els termes previstos en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, en particular pel que fa a que les sol·licituds d’informació i de realització de controls, inspeccions i recerques estiguin degudament motivades i que la informació obtinguda s’empri únicament per a la finalitat per la qual es va sol·licitar.